Case studies

Helping to make the most of England's heritage

One of the most prestigious 17th century country houses in England has gained from the use of Layher Allround scaffolding and the Keder XL roofing system during refurbishment work.

The installation – undertaken at Audley End House in Saffron Walden by Connect Scaffolding Ltd on behalf of conservation specialists, Fairhurst Ward Abbotts Ltd provided a bespoke access solution and large span, temporary roofing encapsulation. The project provided multi-level access to the building’s facia and weather protection for the roof area and, importantly, accommodated key factors associated with the English Heritage site.

The installation was free-standing to minimise contact with the building structure whilst a clean façade line and both pedestrian and vehicle access to the front elevations and west wing were also key objectives.

The Layher Keder XL roof was built in bay sections at ground level and then craned into position sheeting. The translucent design also meant the maximum benefit of the natural light could be provided for the restoration work.

Connecting platforms for Network Rail

As part of Network Rail’s commitment to improving the access at three stations in London, Connect Scaffolding Ltd was appointed to install a temporary pedestrian footbridge across the tracks at New Cross Station in south east London for Kier MG.

Network Rail is working to provide better disabled access at stations as part of the ‘Railways for All’ strategy and the organisation is focusing on developing stations which will provide modern facilities while retaining their historic value, to the benefit of all users. Projects within the scheme include new lifts, footbridges and canopy works and will involve some 148 railway stations.

Due to the limitation with possession times a solution was needed that was safe, well-engineered and quick to install, Connect’s design team utilised the Layher Bridging System, mounted on heavy duty supports with specially designed elements that allow assembly on the ground.

A full pre-build of the structure was carried out off site to ensure track possession requirements were kept to a minimum. The bridge was then craned into place during a single overnight possession. The overhead bridge also featured two DDA compliant public access staircases, fitted with anti-slip grp coverings and ‘warm-to-touch’ continuous handrails.

Through the combination of the equipment used and the commitment of Connect’s specialist team trained to work specifically on Network Rail infrastructure, delivery was completed safely, without incident, on time and within budget.

Effective Risk Management

When one of the tallest scaffold structures in the UK was about to be dismantled from the Milton Court tower in the middle of the City of London, maintaining the highest level of operative and public safety in this built up location was paramount. Following close consultation with the client Sir Robert McAlpine, Connect Scaffolding proposed installing a Combisafe Safety Net Fan.

The Combisafe Safety Net Fan Maxi was chosen as it offered an increased level of protection and containment against falling objects while the scaffold structure was dismantled, particularly in respect to the resultant high wind loads when working at such a height.

Without placing any operatives at risk of falling, the Safety Net Fan installation was carried out at various levels from behind the netting on existing working platforms. This method proved very successful and would not have been possible using traditional products or methods.

Connect Scaffolding’s innovative approach with regards to risk management ensured both the workforce and pedestrians were protected and the scaffold structure was safely dismantled without incident.

London 2012 Olympics

The Connect Scaffolding Team, Connect Events and Connect Hoist Divisions worked on a number of the Olympic venues including Lea Valley, for the white water rafting. A Geda Transport Platform was installed for disabled access along with Staircases and walkways for spectator access to stands. Ramped Disabled access at Greenwich for the Equestrian Events, the Olympic Park for the construction of the Basketball venue and temporary disabled access for the BMX events. Due to the tight time constraints and the need for proven strength capabilities, Connect used their Layher System to provide the designed structures, allowing them to be constructed both safely and efficiently.

Connect Scaffolding and the modern day version of the Hanging Gardens of Babylon

Contacted by celebrity gardener Diarmuid Gavin, famous for creating influential, contemporary gardens with a difference!

Connect Scaffolding were asked to design and build a scaffold with a difference for Diarmuid Gavin's garden at Chelsea Flower Show.

A pyramid built in tube and fitting standing 80 feet high with seven different levels. A Geda Hoist taking you to the top, the scaffolding filled with plants including 30ft high bamboo, a vegetable garden, greenhouse, an outdoor shower that waters the garden and a slide taking you down to the ground.

Seven months in design and planning culminated in a five day construction programme to complete in time for the show opening.

Connect Scaffolding, towers above the city of London

The landmark design of The Heron, part of London's Milton Court development, constructed with the help of a Layher Allround® Hoist Tower. Installed by Connect Scaffolding for main contractor Sir Robert McAlpine Limited, the scaffold accommodates fixing points for twin passenger/goods hoists during construction.
The Allround® structure proved the optimum solution in terms of the leg loading to height equation and also gained from an innovative parallel tie beam channel developed by Sir Robert McAlpine, which integrated the hoist system to the Allround® Hoist Tower.

The Heron hoist tower scaffold one of the tallest ground-based scaffolds in the UK.

Layher supplies highest freestanding scaffold

Connect Scaffolding construct another 'Work of Art'

Connect Scaffolding have been contracted by the Henry Moore Foundation to provide access and protection to allow for a 21,000kg Bronze Sculpture by Henry Moore to be cleaned.

Connect used the Layher Allround system due to its easy adaptability to provide the various cantilevered levels required in and around the curves of the sculpture.

Henry Moore (1898 –1986) was an English sculptor and artist, he was best known for his abstract monumental bronze sculptures which are located around the world as public works of art.

Connect Scaffolding - One in 25 Million"

TV production company Endemol makers of Big Brother contracted Connect Scaffolding to provide a multi-level Camera and Projection tower for the BBC National Lottery Draw live Christmas Eve event.

Hosted by Myleene Klass at the Natural History Museum to celebrate EuroMillions' UK Millionaire Raffle creating 25 UK Millionaires in one night!

Due to the timing of the event the build and de-rig had to be carried out quickly and efficiently. Speed and stability were crucial factors in opting to use the Layher Allround system to create the structure.

The speed of the Allround system enabled the team from Connect Scaffolding's Event division to construct the structure in time to allow for the production crew to set up projectors and lighting, and the strength and stability of the structure was crucial in keeping the equipment stable to project images of the live draw onto the front facade of the museum. An integral staircase provided access to the various levels and the Layher Protect system provided weather protection for both the equipment and crew.

Although battling the weather and working around the clock the job was completed successfully and everyone was happy especially the 25 new millionaires!

Exceptional design combined with a cultural location

Connect Scaffolding Ltd were contracted to provide a protected walkway, as an interface between the completed buildings and the continuing development to allow for the safe passage of residents.

Telford Homes Creekside is a new development of four blocks of residential and commercial space in Greenwich. The buildings are designed to stand out from their surroundings with floor to ceiling glazing to let natural light flood into the apartments. Exhibition and performance spaces have been factored into the overall design to support the local artistic community and provide superb new cultural venues.

Connect Events team opted to use a combination of Layher's Allround system with Protect Panels. The Layher steel decks were used to provide the roof canopy due to their strength, pedestrians would be protected from any debris from the neighbouring construction site. The walling constructed with Protect panels was covered with a white vinyl to reflect light into the space. The resulting structure fulfilled the brief by being both aesthetic and functional.

Sainsbury - A Fresh New Approach

Connect Scaffolding Ltd were instructed to provide a covered walkway as part of a major shop extension for a Sainsbury Store in Ashford Kent.

The 25m walkway, needed to provide protection for shoppers to access the store during the construction of the extension to the front façade. We used Layhers Allround system with Protect Walling to provide the Structure.

The Layher system was chosen due to its uniform design, it provided a quick, easy and cost effective way to build the structure and still provide the client with a finish suitable for applying advertising graphics.

Connect Scaffolding brings protection & advertising opportunity to new Telford Homes development

An innovative use of scaffold protection systems at one of London's leading residential developments has been provided by Connect Scaffolding – alongside the River Lea, within view of the London 2012 Olympic Park.

The development, at Telford Homes' Matchmakers Wharf, has had to ensure that the inevitable dust and debris caused during construction was minimised within this important riverside environment.

The Connect Scaffolding solution was to install a two-metre high steel sheet hoarding using the Protect system from Layher Ltd. running some 110 metres along the river edge.

Connect Scaffolding helps build the future at the BRE, Watford

Innovative house building projects undertaken at the Building Research Establishment in Watford are widely seen as being at the forefront of the industry.

With specific emphasis on key factors including energy efficiency, sustainable buildings and ground breaking new materials, the organisation takes an active role in responding to the challenges asked of today's industry. Connect Scaffolding used Layhers Allround System to provide safe access for the construction of a number of new houses . These include, the 'Natural House' – developed by the 'Prince's Foundation for the Built Environment' and is based on Thermaplan clay blocks. The 'Renewable House' – delivered by the NNFCC with funding from the Department of Energy and Climate Change (DECC) – which uses material that includes timber and wool – and the 'Creo Building', which has been built using Neopor® foam blocks.

Versatility has proven important particularly as scaffolds can be erected free-standing, allowing the scaffold frame to be created ahead of the structure itself. The absence of cross-bracing and the wide bay design have also assisted a number of the building methods used, and it was important for the client to have scaffolds that could be easily adapted at minimum cost.

Connect Scaffolding accommodates trackside location

Specific safety requirements relating to wind loading and location alongside a railway line have been fully addressed by Connect Scaffolding at a new residential complex in East London. The multi-storey design has required scaffolding on three connected blocks whilst at the same time, meeting the needs associated with the site location adjacent to the Docklands Light Railway. Importantly, the design of the structure has also accommodated a number of radius elements – a requirement which was fulfilled by Connect Scaffolding's decision to use Layher's Allround ® scaffold system which offers a choice of fixing points and angles.

"The position of the railway meant that we had to minimise any risk during the erecting and dismantling of the scaffold," explains Connect Scaffolding's Managing Director, Oliver Cave. "This was addressed by the scaffolding system which features no loose couplers and component lengths no longer than 3.0 m. As a result, we were able to reduce significantly the potential risk from using a tube and fitting scaffold in order to satisfy DLR's safety requirements."

Connect Scaffold's selection of the scaffold design allowed decks to be automatically locked into position which, in turn, contributed to the rigidity and thus safety of the structure. Steel bridging beams were also used at each floor level to provide access for one of Connect Scaffolding's twin mast rack-and-pinion hoists.

"The absence of cross bracing and wide bay access as well as the versatility of the scaffold were all key factors at this site," continues Connect Scaffolding's Oliver Cave. "Alongside this, we paid close attention to the quality of the scaffold structure and to its overall appearance – both important considerations which reflected key safety and installation objectives."

Tapered church spire access presents no problems for Connect Scaffolding using Layher's AllRound system

The project provided multi-level access primarily to allow stonemasons from Lodge and Sons to work on the spire structure. Rising to an overall height of 45 metres, 2 metre fully decked lifts on all four sides of the structure created clear working platforms – a direct benefit of the Allround® design which does not require cross-bracing. We also installed a Layher stairtower to provide simple, safe access from ground level for the workforce with a mini-hoist for lifting materials.

Three sides of the scaffold were founded from the ground, but the fourth side was required to bridge the nave roof without any load bearing down on it. Layher's technical department designed a bridging structure at two levels using two rows of twin 700 mm deep aluminium beams to ensure that there was no contact with the fabric of the roof itself. Repairs, to both the Victorian ironwork and higher level masonry, were conducted safely and effectively.

Connect Scaffolding provides the access for Telford Homes Plc to construct the tallest modern timber residential building in the world!

Stadthaus on Murray Grove, N1 was designed by architects Waugh Thistleton and comprises nine storeys of flats.

The solid cross-laminated timber system pioneered by Austrian manufacturers KLH, arrived from Austria in panels up to nine metres long. The panels were lifted directly from the lorry into position by mobile crane.

Due to its speed of construction, Connect Scaffolding used Layher Allround scaffold to the external facade.

The scaffold was erected in 2.0m lifts. The programme was very tight, as continuity had to be maintained for the Austrian installation team.

Due to the restricted site location Connect installed two hoists. A Geda 500ZZP hoist to serve all the external scaffold lifts was used initially to help with the scaffold erection and then for installing the Marley Eternit lightweight fibre cement cladding. A second hoist, a Geda 1500ZZP, was installed to access the 8 floor levels. This hoist can carry 1500kg of materials or up to 7 people.

The building was constructed in nine weeks.

Connect Scaffolding provide safe solution to prevent falls from height for Taylor Wimpey

Connect Scaffolding provided access solutions for Taylor Wimpey for the constuction of new homes in North London. The problem to overcome was how to prevent falls from height for the various trades involved in the construction of traditional housing at a budget beating price. The solution Connect came up with was to use tube and fitting scaffolding to the perimeter of the builds, erected progressively with the brickwork, and to use Layher Allround to provide fully decked birdcage scaffolds to the internals of the dwellings. The birdcage was multi-use. Firstly it provided fall protection for the bricklayers working externally. It was then used as a working platform by the bricklayers for constructing the blockwork partition walls and, finally, the carpenters were able to work safely to install the floor joists and roof trusses. This method meant there was no need for trestles, internal handrails, internal scaffolds to party walls, or the installation of safety deck, air bags and soft landing bags. These savings more than offset the cost of the birdcage and provided a much safer, more time efficient method of working.

Back to the top

Can't find what you're looking for?

Should you have a more customised requirement or have any questions about our services, please don't hesitate to call us on 01279 757113, or refer to our contact page and complete the enquiry form.

More about our services - click below:

» Looking for work?

We are frequently in need of skilled and talented individuals to join our workforce

» Download our brochure

PDFDownload a copy of our company brochure in PDF format